Ingredienten:
8 stuks witte asperges
16 stuks groene asperges
roomboter
citroen
Kervel
Suiker|
Zout
Voor de dressing:
4 eetlepels Druivenpitolie (Hartlieb)
3 eetlepels Asperges- of abrikozen azijn (Gölles)
Zout
Cayennepeper
Bereidingswijze:
Witte asperges goed schillen, de houtige uiteinden verwijderen.
Kook de asperges beetgaar in kokend water met 1 eetlepel boter, het sap van de citroen, en elk een flinke snuf suiker en zout (de kooktijd hangt af van de dikte en versheid van de asperges). Verwijder de houtige uiteinden van de groene asperges.
Kook de asperges beetgaar in ruim gezouten water (het zout in het kookwater helpt om de groene kleur te behouden).
Leg beide soorten asperges direct na het koken in ijswater om het gaarproces te stoppen en de frisse kleuren te behouden. Meng alle ingrediënten voor de marinade.
Snijd de witte asperges in de lengte doormidden. Haal de asperges door de marinade, leg ze mooi op borden, bestrooi met kervelblaadjes en serveer direct (gemarineerde asperges laten vocht los).
Lekker met zachtgekookte eieren of – nog origineler – gepaneerde eieren:
Breng water aan de kook, leg de eieren erin, zet het vuur uit en laat de eieren 7 minuten in het hete water garen. Pel de eieren en paneer ze met bloem, losgeklopt ei en grof geraspte wittebroodkruimels. Bak ze goudbruin in heet plantaardig vet. Laat uitlekken op keukenpapier, bestrooi met zout en serveer.
Wijnsuggestie: Een mooie Roter Veltliner uit de Wagram