Ingrediënten:
Deeg:
- 300 gram bloem
- 150 gram boter
- snuf zout
- 1 ei
- 2-3 el koud water
Vulling:
- 750 gram witte asperges
- 250 gram groene asperges
- 2 stukjes foelie
- 3 theelepels suiker
- zout
- 3 eieren
- 200 ml slagroom
- 1 eetlepel citroensap
- 1 eetlepel verse dille, fijngehakt
- 150 gram geraspte oude kaas
- Versgemalen peper
- 100 gram gerookte zalm
- 2 eetlepels kappertjes
Bereidingswijze:
Doe de bloem, boter, zout, het ei en 2 eetlepels water in een kom en mix dit tot een mooi deeg. Is het nog wat kruimelig, voeg dan de derde eetlepel water toe. Je moet een stevig deeg hebben, maar het mag niet té droog zijn. Verpak het deeg in keukenfolie en laat het een half uurtje rusten in de koelkast.
Breng ruim water aan de kook met foelie, suiker en 2 theelepels zout. Schil de asperges, snijd hem in stukjes en kook deze ca. 5 minuten. Zet het vuur uit en laat de asperges nog ca. 10 minuten nagaren in het hete water. Schep ze uit de pan en dep goed droog met een theedoek.
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Rol het deeg uit op een met bloem bestoven oppervlak tot het iets groter is dan de vorm die je wilt bekleden. Om de vorm te bekleden, rol ik de lap deeg altijd om mijn deegroller, dan zet ik de vorm neer en rol ik het boven de bakvorm weer voorzichtig uit. Druk het deeg goed aan in de hoekjes van de vorm en snijd de overtollige randjes weg, prik met een vork gaatjes in de bodem.
Klop de eieren los met slagroom, citroensap, dille en geraspte kaas. Breng op smaak met zout en peper. Verdeel de asperges, de gerookte zalmblokjes en de kappertjes gelijkmatig in de vorm. Schenk het slagroom/ei mengsel hier rustig overheen. Bak de taart in nog 25 à 30 minuten mooi gaar. Lekker met een groene salade.
Wijntip: een lekkere frisse Grüner Veltliner