Het is geen nieuws dat de Oostenrijkse witte wijnen van wereldklasse zijn. Maar de laatste jaren zitten de Oostenrijkse rode wijnen hen op de hielen en hebben ze de krantenkoppen gehaald met internationale topbeoordelingen. Geen wonder dat sinds 2015 de ene topjaargang de andere bijna naadloos opvolgt. Zweigelt, Blaufränkisch, St. Laurent & Co. hebben sappige en rijpe rode wijnen geproduceerd vol fruit en typisch Oostenrijkse frisheid.

Ob Zweigelt, Blaufränkisch oder St. Laurent – jetzt ist die beste Zeit, um die faszinierende Welt der österreichischen Rotweine zu entdecken.
Er zijn veel factoren die een goede rode wijn maken, maar een van de meest cruciale is het klimaat. Des te beter voor Oostenrijk, want sinds 2015 zijn de jaargangen uitzonderlijk gunstig. De warme zomer en gouden herfstmaanden zorgden ervoor dat de druiven in de klassieke rode wijngebieden – Burgenland, maar ook Carnuntum en de Thermenregion – optimaal konden rijpen. Dit stelde de wijnmakers in staat om het volledige potentieel van hun druivenrassen en terroirs te benutten en rode wijnen te produceren met een uitzonderlijke sterkte, structuur en diepte van smaak. Tegelijkertijd zorgden voldoende regenval en koele nachten tijdens de rijpingsfase voor de typische frisheid die de Oostenrijkse wijnen uniek maakt. Dit resulteerde in rode wijnen die niet alleen krachtig en vol body zijn, maar ook elegant en vol finesse. Dit geldt zowel voor rode wijnen van één druivenras als voor cuvées.
Fluweelzacht rood met fijne kruiden
Als je het over Oostenrijkse rode wijn hebt, moet je beginnen met Zweigelt (Rotburger). De kruising tussen Blaufränkisch en St. Laurent wordt nu geteeld op bijna 6.000 hectare, bijna de helft van het rode wijnareaal van Oostenrijk. En dat is niet voor niets: Zweigelt is een vleier met fluweelzachte tannines en diepe fruitaroma’s van zure kersen, donkere kersen en gekonfijte wilde bessen. Bijna kitscherig? Nee, want een fijne kruidigheid geeft het die beslissende kick. Licht gekoelde, lichte Zweigelt-wijnen zijn ook geweldige zomerse metgezellen op het terras. Bekend om zijn aantrekkingskracht als hij jong is, ontdekken steeds meer kenners Zweigelt ook als hij ouder is geworden. De tannines worden dan nog fijner en tonen van mokka en leer worden als smaakbonus toegevoegd.
Volwassen prestaties: de ene topvintage jaagt de andere op
Over gerijpt gesproken: wie niet naar de reserves van de Oostenrijkse rode wijnproducenten grijpt, mist een unieke kans. Perfect gerijpte rode wijnen uit de historische jaargangen van bijvoorbeeld 2017, 2019 en 2021, maar ook fijn fruitige en precieze jaren 2020 en 2016. Als je van meer spierkracht in je glas houdt, grijp dan naar het krachtige en dichte 2018. De gerijpte rode wijnen tonen alle klasse die Oostenrijk op dit gebied heeft ontwikkeld. De wijnen hebben hun smaakcomponenten in de beste balans gebracht, hebben hun karakteristieke frisheid behouden en zitten vol sap.

Karakter, karakter, karakter
Blaufränkisch heeft ook bijzonder geprofiteerd van de laatste grote wijnjaren – een karakter dat Oostenrijk, vooral internationaal, heeft gevestigd in de competitie van de beste rode wijnlanden. Als laatrijpe druivensoort gedijt Blaufränkisch goed in warme zomers en milde herfsten. Zo rijpt de onmiskenbare basis van tannine en levendige frisheid tot in de perfectie, en ontwikkelen zich diepe aroma’s van donkere bessen, kruidig-rokerige mineraliteit en heldere bloemboeketten. Ook Blaufränkisch weet als geen ander ras zijn afkomst in het glas te laten zien.
De verfijnde met de “suikerrem”
De derde druivensoort die het beeld van Oostenrijkse rode wijn vormt, is St. Laurent . Een diva in de wijngaard, geen twijfel mogelijk. Maar tegelijkertijd is het een druivensoort die gemaakt lijkt te zijn voor klimaatverandering, omdat het een soort “suikerrem” heeft. Dit zorgt ervoor dat de druiven niet te veel suiker opslaan, zelfs niet in warme jaren. Dit betekent dat de wijnen nooit te zwaar zijn, maar eerder een elegantie en verfijning ontwikkelen die ongeëvenaard is. Deze wijnen zijn delicaat en fruitig, bijna zijdezacht in de mond, en ontwikkelen aroma’s van donkere bosbessen, kersen en een beetje kreupelhout die doen denken aan beroemde Pinot Noirs.
Als één variëteit niet genoeg is …
Naast de Oostenrijkse rode wijnen van één druivenras produceren de Oostenrijkse wijnmakers ook rode wijncuvées van internationale allure. Zweigelt of Blaufränkisch vormen hier vaak de basis en worden aangevuld met bijvoorbeeld Merlot of Cabernet Sauvignon. Maar ook liefhebbers van de klassieke Bordeaux-cuvées komen in Oostenrijk aan hun trekken – tegen veel aangenamere prijzen.
Tip: Fruitige, frisse rode wijnen zijn bijzonder aangenaam bij 14-16°C. Rijpe en sterke rode wijnen of cuvées ontwikkelen hun complexe aroma’s het beste bij 16-18°C.
De tijd voor Oostenrijkse rode wijnen is nu aangebroken
Maar wanneer moet je een Oostenrijkse rode wijn openen? Het is simpel: elk moment! Ze zijn de ideale begeleider van een verscheidenheid aan gerechten, zoals wild, rundvlees of pittige kaas – dat is bekend. Maar ook gerechten met gegrilde groenten, champignons of peulvruchten zijn veel lekkerder bij een rode wijn, vooral bij een fijn fruitige Zweigelt of St. Laurent.
Maar je hoeft niet altijd te wachten op een maaltijd om een goede rode wijn te openen. De rode wijnen van Oostenrijk ontplooien ook hun volledige smaakpotentieel wanneer we samen zitten en kletsen met vrienden, wellicht voor een knapperend haardvuur – vooral in de koelere maanden.
Of het nu gaat om Zweigelt, Blaufränkisch of St. Laurent – dit is het beste moment om de fascinerende wereld van de Oostenrijkse rode wijnen te ontdekken.
Origineel Duits bericht is te lezen op: www.oesterreichwein.at