Precies een kwart (25,0%) van het wijnareaal in Oostenrijk is biologisch gecertificeerd, zoals blijkt uit de nieuwste cijfers van het Oostenrijkse Ministerie van Landbouw. Dit is een nieuw record voor Oostenrijk, waardoor het land zijn positie als wereldleider in biologische wijnbouw behoudt.

In totaal wordt 10.524 hectare wijngaard in Oostenrijk biologisch beheerd. Dit komt neer op precies 25,0% van de Oostenrijkse wijngaarden – het hoogste percentage ooit – waarmee Oostenrijk zijn pioniersrol op het internationale toneel van biologische wijnbouw bevestigt. Volgens het rapport “The World of Organic Agriculture 2025” (FiBL & IFOAM) had het aandeel biologische wijngaarden in Oostenrijk in 2023 al 22,6% bereikt, waarmee het land op de eerste plaats staat tussen de grote wijnproducerende landen – ver voor Spanje (17,8%), Frankrijk (17,4%) en Italië (14,6%).
“Een kwart biologische wijnbouw is een ongelooflijke prestatie!”
Chris Yorke, CEO van Österreich Wein Marketing (ÖWM), zegt:
“We mogen niet vergeten dat we in Oostenrijk te maken hebben met moeilijkere klimatologische omstandigheden dan in andere, grotere wijnproducerende landen. Dit maakt biologische wijnbouw er niet gemakkelijker op – integendeel, het is juist lastiger. Maar onze wijnmakers zijn ervan overtuigd dat milieubewuste wijnbouw de juiste weg is voor de toekomst – en ze blijven deze weg volgen, ondanks de moeilijke tijden waarin we ons momenteel bevinden.”
Meer werk en groter risico voor wijnmakers
Zowel in de wijngaard als in de kelder hebben biologische wijnmakers minder ondersteuning beschikbaar, aangezien bijvoorbeeld snel oplosbare minerale meststoffen en synthetische gewasbeschermingsmiddelen verboden zijn. Het doel is de gezondheid, vruchtbaarheid en biodiversiteit van het ecosysteem wijngaard te verbeteren. Voor de wijnmakers betekent biologische wijnbouw vaak meer handwerk bij de zorg voor de wijngaarden en wijnstokken. Tegelijkertijd is er een groter risico op lagere opbrengsten bij ongunstige klimatologische omstandigheden.
25% in 25 jaar
Ondanks de extra werklast en het ondernemingsrisico, kiezen steeds meer Oostenrijkse wijnmakers voor biologische wijnbouw. In 2000 was het aandeel biologische wijngaarden nog maar 1,7%. Sindsdien is dit percentage snel gestegen en is het nu voor het eerst 25%. Andere milieu-certificeringen zijn ook gebruikelijk in de Oostenrijkse wijnbouw, waarbij meer dan 1 op de 10 biologische wijngaarden ook biodynamisch wordt beheerd (14% van het biologische wijnareaal). Bovendien is 27% van het wijnareaal in Oostenrijk gecertificeerd volgens “Nachhaltig Austria”, waarbij 380 operationele maatregelen worden geëvalueerd – van de teeltmethoden in de wijngaard tot het gewicht van de glazen flessen.
Grote vraag vanuit Scandinavië en Canada
Zoals Yorke uitlegt:
“Milieubewuste wijnbouw – of het nu biologisch, biodynamisch of duurzaam is – biedt ook nieuwe zakelijke kansen, omdat deze wijnen in hoge vraag zijn bij bepaalde klantengroepen en op exportmarkten zoals Scandinavië en Canada. Onze wijnmakers staan internationaal bekend om hun bijzonder milieuvriendelijke productiemethoden, en de vraag naar Oostenrijkse wijnen op deze markten groeit al jaren – en er is nog veel potentieel voor verdere groei.”
Origineel Duits bericht is te lezen op: www.oesterreichwein.at