Goede oogstvooruitzichten dankzij ideale rijpingsomstandigheden en een late start van de oogst binnen het gebruikelijke tijdsbestek – Oostenrijkse wijnliefhebbers kunnen zich verheugen op een bijzonder fruitige en aangename oogst, zoals de Oostenrijkse wijnbouwpresident Johannes Schmuckenschlager vandaag uitlegde tijdens een persconferentie in Wenen. Het wisselvallige weer heeft ideale omstandigheden gecreëerd voor de rijping en aromaontwikkeling van de druiven. Na een extreem kleine oogst in 2024 wordt dit jaar een goede gemiddelde opbrengst van ongeveer 2,5 miljoen hectoliter verwacht. De hoofdoogst start ongeveer een tot twee weken later dan vorig jaar en blijft daarmee binnen het gebruikelijke tijdsbestek.

Consumptietrend naar lichte, fruitige rode wijnen
“Ondanks een zeer uitdagende marktsituatie geven de oogst en de hoge kwaliteit van de druiven de wijnmakers nieuwe impulsen en motivatie. Voor de oogst van 2025 verwachten we een fruitige, iets lichtere jaargang. Dit is precies waar momenteel vraag naar is op de nationale en internationale wijnmarkt. Deze jaargang heeft de potentie om de gehele wijnmarkt een belangrijke impuls te geven”, aldus Schmuckenschlager.
“De wijnbouwers hebben dit jaar weer hun best gedaan om gezonde druiven te produceren”, aldus de wijnbouwpresident. Hij lichtte toe: “We kunnen druiven verwachten met een evenwichtige suiker-zuurverhouding en fijne aroma’s. We verwachten ook harmonieuze, fruitige rode wijnen die aansluiten bij de huidige trend naar lichtere rode wijnen – die ook wat koeler gedronken kunnen worden.”


Zeer wisselvallige weersomstandigheden in 2025 kenmerkten het jaar
“Gezien de weersomstandigheden in 2025 kunnen we verwachten dat de oogst dit jaar op het gebruikelijke tijdstip begint en dat de oogst gemiddeld zal zijn”, benadrukte Schmuckenschlager. De winter van 2024/25 was opnieuw koeler dan het voorgaande jaar, maar zonder lange koude periodes. De lentemaanden maart en april brachten wisselende temperaturen. Begin april waren er korte koude periodes, maar deze hadden geen gevolgen voor de wijnstokken, omdat de knoppen nog niet waren uitgelopen. Deze periode vond uiteindelijk plaats midden tot eind april.
Door de relatief koele omstandigheden in mei begon de druivenbloei ongeveer twee weken later dan vorig jaar, meestal in de eerste twee weken van juni, en verliep ook relatief snel. Na een droog voorjaar zorgde de regenval in mei en juni voor een goede watervoorziening. “De professionaliteit van onze lokale wijnbouwers om de wijnstokken gezond te houden tijdens dit belangrijke en gevoelige groeiseizoen is opnieuw bewezen”, aldus Schmuckenschlager, eraan toevoegend: “Er zijn dit jaar tot nu toe geen grootschalige hagelbuien geweest, maar er zijn al heel vroeg kleine hagelbuien waargenomen. De eerste hagelbuien vonden plaats in Stiermarken in mei en in de Wachau op 1 juni.”
De eerste hittegolf in juni en begin juli versnelde de groei, terwijl de koelere julimaand herhaaldelijke, broodnodige regenval met zich meebracht. Ten slotte bracht augustus warme dagen en koele nachten – perfecte omstandigheden voor optimale rijping en de ontwikkeling van delicate smaken.
Nieuwe plagen baren wijnbouwers zorgen
Wijnbouwers worden echter ook met diverse uitdagingen geconfronteerd. Klimaatverandering zorgt ervoor dat er steeds meer nieuwe invasieve plagen in de Oostenrijkse wijngaarden opduiken. Naast de suzuki-fruitvlieg, die al enige tijd voorkomt, is ook de Amerikaanse druivenbladcicade wijdverspreid. Deze plant verspreidt de fytoplasmose “goudgele vlekken”, die gevaarlijk is voor wijnranken en momenteel tegenmaatregelen vereist, met name in Zuidoost-Stiermarken en delen van Zuid-Burgenland.
Oogst van 2025 binnen het gebruikelijke tijdsbestek
“De latere uitbotting van de wijnstokken ten opzichte van vorig jaar, de latere bloei van de druiven en de gunstige rijpingsfase met de eerder genoemde dag-nachtverschillen zijn de redenen waarom de oogst dit jaar een tot twee weken later begint dan vorig jaar. Dit valt dus binnen het gebruikelijke tijdsbestek. Dit wordt door de wijnbouwers als zeer positief ervaren, omdat het voorkomt dat de suikerconcentraties van de druiven ontsnappen, een goede zuurstructuur behouden blijft en zo de volledige fysiologische rijpheid van de druiven kan worden afgewacht”, aldus Schmuckenschlager.
De oogst van de Most en de Sturm is al begonnen in Burgenland; de hoofdoogst zal daar naar verwachting rond 8 september beginnen. In Stiermarken begint de oogst naar verwachting in de tweede week van september, terwijl in Neder-Oostenrijk en Wenen sommige oogsten al begin september plaatsvinden. De hoofdoogst begint daar echter pas in de tweede en derde week van september.
Na extreem kleine wijnoogst in 2024, gemiddelde hoeveelheid verwacht
“Na de kleine oogst van slechts 1,87 miljoen hectoliter in 2024 kunnen we dit jaar opgelucht ademhalen wat betreft het volume. Een goede druivenzetting, een probleemloze bloei, minimale weerschade, niet al te grote druiven en een gemiddelde diameter van de bessen zijn de reden voor de prognose voor dit jaar”, aldus Schmuckenschlager, eraan toevoegend: “We verwachten een gemiddelde oogst van ongeveer 2,5 miljoen hectoliter – iets boven het gemiddelde van de afgelopen jaren.” De nieuwe oogst, met name voor witte wijn, wordt vanwege de kleine oogst van vorig jaar met spanning afgewacht.


Wijn blijft nummer 1 onder de jongere generatie
Tijdens de persconferentie gaf Chris Yorke, directeur van Austria Wine Marketing GmbH (ÖWM), een eerste inkijkje in een belangrijk toekomstproject van de ÖWM: “We zien dat jongere consumenten (20- tot 35-jarigen) minder alcohol drinken – maar wijn is nog steeds hun populairste alcoholische drank! Daarom werken we momenteel intensief aan een nieuwe campagne om jongeren en Oostenrijkse wijn samen te brengen. Deze gaat in het najaar van start.” De campagne wordt in november tijdens een persconferentie aan het grote publiek gepresenteerd.
Origineel Duits bericht is te lezen op: www.oesterreichwein.at