Wijnbouw gebaseerd op familie traditie. Het wijngoed van de Familie Hutter uit de Wachau wordt al sinds generaties als familiebedrijf gerund. Het is inmiddels al Fritz HutterIII, die het grootste gedeelte van de dag in zijn wijngaard te vinden is of in zijn kelder om toe te zien op de kwaliteit van zijn wijn productie. Zijn echtgenote Elfriede is voor de verkoop verantwoordelijk en zorgt voor het gastronomisch onthaal van de gasten die hun huiseigen “Heurigen” bezoeken. De beide kinderen, FritzIV en Richard helpen ook al vlijtig mee in het ouderlijk bedrijf met –zoals de traditie betaamt-, straks het bedrijf voort te zetten.

Verbondenheid met de natuur en het uitgangspunt dat wijn een natuurproduct is, vormen samen het credo van Fritz Hutter. Hij hecht bijzonder veel waarde aan een zoveel mogelijk natuurlijk productieproces. Precies dat geeft zijn filosofie in het wijn maken weer: zoek het natuurlijke en tracht het kunstmatige te vermijden.

Handenarbeid in de wijngaard en bij de oogst alsook het met hart en ziel omgaan met de wijn in de kelder zijn voor hem het opperste gebod. Alleen op die wijze vindt hij dat zijn wijnen het bijzondere en onverwisselbare karakter krijgen die niet alleen typerend zijn voor de regio Wachau, maar daarbij ook de invloed van de ligging van zijn verschillende wijnhellingen weerspiegelt. Bijna geen enkel ander wijnbouwgebied in de wereld kan zo’n verfijnde, mineraalrijke en elegante witte wijnen voortbrengen als de Wachau. Reden is het unieke “Terroir”: een resultaat van het samenspel tussen de aanwezige verschillende grondsoorten, het heersende klimaat en de Donau, die samen voor een continue luchtstroom zorgen. Het verschil tussen warme dagen en koele nachten maakt het mogelijk dat in de Wachau bijzonder aromatische wijnen worden geproduceerd. De wijnhellingen in de Wachau genieten wereldfaam. Zo ook de wijnhellingen van Fritz Hutter die zowel op de linker- als de rechter oever van de Donau gesitueerd zijn.

Rechter oeverzijde: wijnhellingen naar de noord- en oostkant gericht
Silberbichl, een hoog gelegen wijngaard met kalkgrond levert zachte en zeer fruitige wijnen; Alte Point met zijn terrassen ,bestaande uit een combinatie van bruine aarde, löss en zand brengt rijpe en krachtige wijnen voort en Süssenberg met een hoger aandeel zand als grondsoort levert mede door een perfecte zonligging, zeer mineraalrijke wijnen .

Linker oeverzijde: wijnhellingen naar de zonkant gericht
Donaugarten, direct aan de oeverkant van de Donau gelegen met steenslag, kiezel en zand als grondsoort en daarbij goed waterdoorlatend, levert bijzonder fruitige wijnen. Kreutles gelegen op 250 meter boven de zeespiegel en met diepliggend verweringspuin als grondsoort levert verfijnd krachtige, aromatische maar desondanks mineraal elegante wijnen. Loibenberg op 350 meter boven de zeespiegel met zijn steenrijke terrassen levert filigrale wijnen van de aller fijnste mineraalheid en elegantie

Fritz Hutter legt zich met name toe op de productie van hoog kwalitatieve Grüner Veltliner en Riesling wijn. In goede wijnjaren lukt het soms zelfs om hieruit een Beerenauslese of Trockenbeerenauslese te maken. Hij is lid van de Vinea Wachau Nobilis Districtus en dat betekent dat ook hij zijn wijnen in 3 verschillende categorieën conform een oplopende graad van rijpheid en alcoholgehalte op de markt brengt. Er worden 3 categorieën  onderscheiden:

STEINFEDER
Fruitige charme en een voorgeschreven alcoholgehalte van maximaal 11,5% Vol. zijn de kenmerken van het “lichtste”type van de Vinea Topwijnen, de Steinfeder. De naam is gebaseerd op het typische “Steinfedergras” ( Stipa pennata) dat in de directe nabijheid van de wijnranken op de terrashellingen groeit en in zijn structuur net zo vederlicht en geurig is zoals de hiernaar genoemde wijn.

FEDERSPIEL
Qua kenmerk een karaktervolle , nuance rijke , klassiek droge wijn. Als Federspiel worden wijnen met een Mostgewicht vanaf 17º KMW en een alcoholpercentage tussen 11,5% en 12,5% aangeduid. De naam Federspiel is afkomstig uit de tijd van de Valkenjacht dat in vroegere tijden een favoriete bezigheid in de Wachau was.

SMARAGD
Smaragd is de aanduiding van de beste en meest waardevolle wijnen van de Vinea Wachau wijnboeren. De wijnen hebben een alcoholpercentage vanaf 12,5% Vol. De allerhoogste rijpheid van de druiven en een natuurlijke concentratie maken het tot wijnen van wereldklasse niveau. De naam is afkomstig van de smaragd hagedis, die zich op de Wachauer wijnhellingen en terrassen bijzonder op zijn gemak voelt. Op mooie dagen ligt deze hagedis tussen de wijnranken  lekker te zonnen en is zo het symbool voor de volmaakte rijpheid en fysiologische volwassenheid van de wijnen uit de Wachau

Voor meer informatie: www.hutter-wachau.at

Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.