Oostenrijkse kwaliteitswijn: vier nieuwe druivensoorten

Door een wijziging in de Oostenrijkse wijnwetgeving, zijn nu vier nieuwe witte druivensoorten toegelaten om kwaliteitswijn van te produceren. Drie daarvan zijn nieuwe schimmelresistente kruisingen, de zogenaamde PIWI’s (PI staat voor Pilz (schimmel); WI staat voor widerstandsfähig (resistent).

Nieuwe toevoeging aan de Muskateller kwaliteitswijn-familie

Goldmuskateller, Blütenmuskateller, Muscaris en Souvignier Gris zijn de vier uitverkoren witte druiventypes. Het aantal kwaliteitswijnsoorten groeit hiermee naar veertig! Dat de Goldmuskateller (Moscato Giallo) hierbij zit geeft aan dat ook dit een veelbelovende druif is, ondanks het feit dat dit geen PIWI-soort is.

PIWI soorten: ecologische voordelen door resistentie

Naast de twee rode PIWI variëteiten Rathay en Roesler, zijn de Blütenmuskateller, Muscaris en Souvignier Gris de eerste drie witte PIWI soorten die goedgekeurd zijn voor de productie van kwaliteitswijn in Oostenrijk. PIWI soorten zijn nauwgezet ontwikkelde kruisingen die een hogere resistentie hebben tegen schimmelziekten zoals de meeldauw-soorten Oidium en Peronospora. Dit geeft een aantal ecologische voordelen zoals

 • verminderd gebruik van pesticiden, waardoor
 • minder vaak met een tractor door de wijngaarden gereden hoeft te worden, waardoor
 • minder vervuilende uitstoot optreedt en
 • de grond minder ingeklonken wordt.

Om genoemde redenen hebben wijnboeren die biologisch en/of duurzaam aan wijnbouw willen doen, groeiende belangstelling voor PIWI’s. Op dit moment omvat de PIWI-teelt (waarin nog uitsluitend de rode soorten geteld zijn) 273 hectare en is groeiend.

Topwijnen uit Oostenrijk

In Oostenrijk, waar al in meer dan 13% van alle wijngaarden biologisch verbouwd wordt, groeit het aandeel PIWI soorten in alle wijnregio’s. Wijnboeren werken er al jaren mee, vooral in de Steiermark waar jaarlijks een grote hoeveelheid regen valt. Door heel Oostenrijk leveren de nieuwe soorten imposante wijnen op, die hoog scoren bij internationale biologische- en PIWI-wijn evenementen.

Een kenmerkend smaakprofiel met herkenbare referenties

Als regel hebben de PIWI-soorten hun eigen unieke smaakprofiel. Echter, vaak lijkt dat op bekende druivensoorten, waardoor deze wijnen makkelijker in de markt liggen. Souvignier Gris bijvoorbeeld doet denken aan Pinot Gris. Blütenmuskateller en Muscaris hebben duidelijk herkenbare nootmuskaat en citrus noten. Rathay wordt graag gebruikt in een blend vanwege zijn stevige body en attractieve tannines, terwijl Roesler met zijn kruidige, donkere fruit meer en meer als cepage wordt gebruikt.

Origineel Duits bericht is te lezen op:  www.oesterreichwein.at

Presentatie van Oostenrijkse Sekt g.U. Grosse Reserve

Na jaren van voorbereiding achter de schermen is op 22 oktober een nieuwe mijlpaal bereikt in de Oostenrijkse Sekt geschiedenis. Op het Oostenrijkse Sekt Gala is het hoogste niveau van Oostenrijkse schuimwijn, Sekt g.U. Grosse Reserve, gepresenteerd.  Hiermee neemt Oostenrijk eindelijk haar welverdiende plaats in binnen producenten van top schuimwijn.

Beschermde herkomst, gecertificeerde kwaliteit
Gebaseerd op een 175 jaar oude traditie, hebben de schuimwijnproducenten in 2015 een nieuwe elite categorie van inheemse schuimwijn gelanceerd, namelijk Oostenrijkse Sekt met een beschermde herkomst, Sekt g.U. (geschützte Ursprungsbezeichnung) geheten. Strikte regels betreffende herkomst, oogstmethode en productie garanderen de hoogste kwaliteit binnen de 3 niveaus Klassik, Reserve en Grosse Greserve. Als een onmiskenbaar zegel van kwaliteit, draagt elke fles Sekt g.U. een rood-wit-rode banderol op de capsule.

De sleutel tot de kwaliteitspiramide
Nadat in 2017 de Klassik (9 maanden rijping) en Reserve (18 maanden rijping) hun intrede gedaan hebben, debuteert de Grosse Reserve op 22 oktober 2018. De meest strikte kwaliteitscriteria, gelijkwaardig aan die van de Champagne en Franciacorta, staan garant voor drinkgenot op het hoogste niveau.

De druiven dienen uit één enkele gemeente of zelfs één enkele wijngaard te komen, uitsluitend met de hand geoogst te worden en verwerkt te worden volgens de traditionele methode van fermentatie op de fles. Daarna moet de Sekt minstens 30 maanden rijpen. En dan zijn er nog de voorwaarden waaraan voldaan moet worden betreffende het werken in de wijngaard, de persing en de opbrengst. Daarbovenop maakt de redelijke prijs in verhouding tot internationaal vergelijkbare wijnen, dat deze Oostenrijkse schatten heel aantrekkelijk zijn.

Veel meer dan een aperitief
Schuimwijnen van dit kwaliteitsniveau kunnen met veel genoegen geschonken en gedronken worden bij tal van gelegenheden. Zowel solo als bij verschillende gerechten smaakt Sekt uitstekend. Het feit dat koolzuur op natuurlijke wijze aroma’s versterkt speelt daarbij een belangrijke rol. Denk daarbij aan licht vlees, gevogelte en rijstgerechten, maar ook aan visgerechten zoals gerookte zalm of meer gekruide groentegerechten.

Origineel Duits bericht is te lezen op:  www.oesterreichwein.at

KLEURRIJKE PROEVERIJ VAN OOSTENRIJKSE NAJAARSWIJNEN

ZATERDAG 17 NOVEMBER

VAN 13.00 TOT 17.00 UUR

THEEHUIS IN HOF VAN ONTHAASTING SITTARD

De prachtige zomermaanden met de soms tropisch hete dagen liggen inmiddels achter ons. De herfst heeft als kleurrijk jaargetijde onmiskenbaar zijn intrede gedaan. De kleur van de bladeren aan de bomen verandert van groen naar geel, rood en bruin en ze vallen langzaam van de bomen af. Wolkenvelden laten spectaculaire tekeningen in de lucht zien en we merken al verschil in temperatuur en weersomstandigheden. Kortom, de natuur bereidt zich voor op de winter die komen gaat.

Maar er is voor ons als mens een heleboel om naar uit te kijken. Langzaam komen de Feestdagen naderbij. De tijd rond Sinterklaas, Kerst, Oud en Nieuw met de versierde winkelstraten, de prachtige etalages en overal lichtjes. Als thuis tijdens de koude winteravonden de kachel lekker brand of de verwarming een graadje hoger staat en er een sfeer van warme gezelligheid heerst. De tijd ook van recepten, bakken, braden en feestmaaltijden met familie en vrienden. Een sfeer waarbij een goed glas wijn niet mag ontbreken. Krachtige, wat vollere witte en rode wijnen die niet alleen als begeleider passen bij de verschillende feestmenu`s, maar waar je ook zomaar lekker van kunt genieten.

Op de proeflijst staan een aantal kleurrijke winterwijnen van Oostenrijkse wijnboeren op het programma. Je kunt in totaal 15 verschillende wijnen proeven, waarbij je kunt ervaren dat een winterwijn niet persé een rode wijn hoeft te zijn.

In het theehuis worden 3 stands ingericht, telkens met 5 verschillende wijnen die je allemaal mag proeven. Ook is er een stand met kerstpakketten en wijnen die in de aanbieding zijn. Ter plekke kopen is mogelijk maar er kan ook besteld worden. Kortom, een proeverij van Oostenrijkse winterwijnen die je eigenlijk niet mag missen!

De kosten voor deelname aan deze proeverij zijn:
Voor bewoners van Zuyderland Hoogstaete: € 5,00 p.p.
en voor familieleden, buurtbewoners en liefhebbers: € 10,00 p.p.

Voor meer informatie zijn wij bereikbaar op nummer 06 2206 8145 (ook whats-app)

Aanmelden is wenselijk en kan via: info@vvow.nl

Het Hof van Onthaasting is gelegen achter Zuyderland Hoogstaete, Smithlaan 151 te Sittard.

Wijnjaar 2018

Overvloedige rijpheid en vroege oogst

De Oostenrijkse wijngaarden hebben de enorme hitte en het vochtgebrek van het jaar 2018 merendeels goed doorstaan. Het gevolg is één van de vroegste oogsten sinds tientallen jaren. De druiven zijn ook bijzonder rijp door de aanhoudende hoge temperaturen en dit zal leiden tot beduidend hogere alcoholgehaltes en een lagere zuurgraad in de wijn. Het verwachte volume ligt net boven het gemiddelde en wordt geschat op ongeveer 2.6 miljoen hectoliter.

Ein Bild zeigt weiße Trauben am Stock in Wien Nußdorf, © ÖWM/Marcus Wiesner© ÖWM/Marcus Wiesner

Gedurende het jaar…

De druiven liepen dit jaar later uit dan gewoonlijk. Dat kwam goed uit omdat ze daardoor minder te lijden hadden van de vorst. De hittegolf begon net na het uitlopen in april/mei en zorgde voor de vroegste bloei ooit. In de meeste wijngebieden kwam de bloei in mei tot een einde, wat een voorsprong van 2 tot 3 weken betekende in vergelijking met andere jaren.

Na een paar flinke buien startte de wijnbouw, net als andere landbouwsectoren, in een warme, droge zomer. Droogte en lange periodes van temperaturen boven de 30 graden Celcius betekenden voor nieuw aangeplante wijngaarden veel stress. Waar mogelijk en beschikbaar werd irrigatie ingezet en al het mogelijke gedaan om de moeilijke condities het hoofd te bieden. Delen van jonge wijngaarden moesten veel te vroeg worden geoogst om de gezondheid van de plant te waarborgen.

In veel regio’s kwam plaatselijk zeer zware regenval, onweer en zelfs hagel voor. Maar er was ook sprake van ernstige schade door droogte in de regio’s waar bijna geen regen viel. In die regio’s zullen de volumes wat lager liggen. Als gevolg van de droogte en de snelle rijping, was er nauwelijks sprake van schimmelziektes.

De oogst is al begonnen!

Vanwege de vroege rijping is de oogst rond de Neusiedlersee al begonnen. En ook in andere gebieden begint men te plukken. In veel regio’s van Niederösterreich begint de pluk in de laatste week van augustus. In de rodewijn-gebieden van Mittelburgenland, Südburgenland en de Steiermark wordt in de eerste week van september gestart.

Wijnjaar 2018 in een notendop

 • Een heel warm jaar met één van de vroegste oogsten in tientallen jaren.
 • Hoger alcohol percentage, lagere zuurgraad.
 • Enkele kleine hagelstormen, bijna geen schimmelziekten.
 • Verwacht oogst-volume 2,6 miljoen hectoliter (gemiddelde over afgelopen 15 jaar is 2,4)
 • Niederösterreich/Wenen: goed volume, zeer goede kwaliteit.
 • Burgenland: goed volume, zeer goede kwaliteit en mogelijk bijzonder goede rode wijnen.
 • Steiermark: zeer goed volume, zeer goede kwaliteit.

Origineel Duits bericht is te lezen op:  www.oesterreichwein.at

De nieuwe herkomst classificatie voor de Steiermark

Begin juli 2018 hebben vertegenwoordigers van het Regionale Wijn comité en Wijn Steiermark een historische persconferentie gehouden. Er werd aangekondigd dat vanaf wijnjaar 2018 een nieuwe herkomstclassificatie geldt die overeenkomt met de 3 wijnbouwgebieden van de Steiermark, namelijk Südsteiermark DAC, Vulkanland Steiermark DAC en Weststeiermark DAC.

© ÖWM/Anna Stöcher

Focus op de herkomst

De nieuwe herkomstclassificatie (DAC) werd gepresenteerd en uitgelegd door een aantal invloedrijke mensen in de wereld van wijn. Gesteld werd dat het, om de Steiermark met haar 3 wijnbouwgebieden succesvol te positioneren voor de toekomst, noodzakelijk is om de “unique selling points” te benadrukken evenals de bijzondere aard van de regio. In de wijnindustrie is herkomst het belangrijkste element waarmee wijnboeren zich kunnen onderscheiden van de concurrentie om zodoende hun wijn succesvol te kunnen vermarkten.

 

Drie niveau’s: Gebietswein – Ortswein – Riedenwein

Om dit te kunnen bewerkstelligen hebben een aantal mensen met verantwoordelijke posities in de wijnindustrie, in de afgelopen maanden een uniek DAC-systeem voor de Steiermark ontwikkeld. Het resultaat is een piramide van herkomst, die uit 3 lagen bestaat zijnde Regionale wijn, Ortsweine (wijn uit dorpen) en de Riedenwein (wijn uit een bepaalde wijngaard). Dit geheel doet daadwerkelijk recht aan de huidige kwaliteitsstandaard van wijn uit de Steiermark en zal ervoor zorgen dat de kwaliteit zich in de toekomst nog sneller ontwikkelt.

Het DAC-systeem benadrukt het specifieke en unieke karakter van wijn uit de Steiermark. De traditionele verscheidenheid aan druivenrassen blijft behouden, waarbij op het niveau van Ortswein en Riedenwijn, de focus ligt op de lokaal veel voorkomende variëteiten. De tijdlijn voor het commercieel vrijgeven van wijn is gesteld op 1 maart of 1 mei, zodat met name de Ortswijn en Riedenwijn voldoende tijd krijgt om hun typische herkomstgerelateerde karakter en volledige potentieel te ontwikkelen.

Het regionale wijn comité zou graag voor de oogst van 2018 de nieuwe herkomstclassificatie invoeren, maar de uiteindelijke beslissing ligt bij het Ministerie wat officieel toestemming moet geven. Als deze herkomstclassificatie wordt ingevoerd, komt daarmee het aantal DAC wijnbouwgebieden in Oostenrijk op een totaal van 13. 

Origineel Duits bericht is te lezen op:  www.oesterreichwein.at

Vievinum 2018

Van 9 t/m 11 juni vond in Wenen de tweejaarlijkse wijnbeurs Vievinum plaats. Voorafgaand aan de officiële opening van de beurs, was er op vrijdag een proeverij van de beste Sauvignons Blancs en Burgundersoorten uit Oostenrijk. Tijdens deze ‘flightverkostung’ hebben we kunnen genieten van meer dan 100 wijnen uit actuele jaargangen van de druivensoorten Sauvignon Blanc, Weissburgunder, Grauburgunder, Chardonnay, Pinot Noir en St. Laurent. Top wijnen die de concurrentie met de rest van de wereld zeker aankunnen.

Op zaterdag op weg naar de prachtige zalen van de Hofburg waar  550 Oostenrijkse en een klein aantal Zwitserse wijnboeren aanwezig warenom hun wijnen te presenteren. Van de 15 wijnboeren welke VvOW in het assortiment heeft, waren er 13 wijnboeren aanwezig, welke wij natuurlijk allemaal bezochten. Notitieboek in de aanslag, want alles moest natuurlijk genoteerd worden. Deze eerste dag hebben wij ons geconcentreerd op de witte wijnen uit 2017. Het beloofd een mooi wijnjaar te worden met volle krachtige wijnen. In de middag nog een workshop Leithaberg – Eine Frage der Lage. Hier werd weer eens duidelijk wat de invloed van de bodem op de smaak van de wijnen is. De eerste dag van de beurs werd afgesloten met de “BIG AUTRIAN WINE PARTY” in de schitterende Kursalon Vienna. Het was een onvergetelijke avond met goede muziek, culinaire specialiteiten, leuke mensen en fantastische wijnen.

De tweede beursdag, welke we gebruikte om de nieuwe rode wijnen te proeven werd door ons afgesloten met een bezoek aan Stift  Klosterneuburg alwaar wij, op het terras van der Sala Terrena, onder genot van een glas Mathaï sekt en een lekker hapje werden verwelkomt door Wolfgang Hamm, Heinz Hausgnost en Günther Gottfried. Hierna werden wij verrast  door een rondleiding in de kelders van het weingut door de heer Günther Gottfried, Kellermeister. Uit het vat proefde we de nieuwe Grüner Veltliner Reserve en de Weissburgunder Reserve.  Wat een beleving! De aansluitende rondleiding naar ‘des Kreuzgangs mit dem berühmten Verduner Altar’ was indrukwekkend. Onder het genot van een heerlijk diner en de wijnen van Stift Klosterneuburg werden de afgelopen dagen nog eens  met een selecte groep internationale gasten geëvalueerd.

Dag 3 stond in het teken van nieuwe ontdekkingen. In het bijzonder waren wij verrast door enkele orange wijnen. Dit zal in de komende jaren zeker een thema worden. Wijnen met een verhaal, biologisch en op een traditionele manier (bv in klei amphore) gemaakt met minimale toevoegingen. De workshop ‘Charakter Weingüter Steiermark – neues Entdecken, ungemein spannende Weine erleben’ was zeer boeiend en inspirerend.

Wij hebben hard gewerkt, heel veel mooie wijnen geproefd en genoten van de prachtige ambiance en het enthousiasme en de trots waarmee de wijnboeren hun wijnen presenteerden. Het beloven weer prachtige wijnen te worden. Wij hebben al enkele juweeltjes uit het vat mogen proeven. Helaas zijn deze drie dagen heel snel voorbij gegaan en rest ons slechts het wachten op de volgende Vievinum. Gelukkig kunnen wij in de tussentijd genieten van al het moois dat de wijnproducenten ieder jaar weer maken.

SPETTERENDE PROEVERIJ VAN OOSTENRIJKSE ZOMERWIJNEN

TWEEDE PINKSTERDAG

MAANDAG 21 MEI

VAN 13.30 TOT 18.00 UUR

THEEHUIS IN HOF VAN ONTHAASTING SITTARD

De natte en soms gure weersomstandigheden van de laatste maanden, laten je niet direct denken aan het proeven van Oostenrijkse zomerwijnen. Maar 1 ding is zeker: hoe dan ook, de zomer komt er beslist weer aan! Laten we hopen dat de zomerperiode 2018 voor ons heel veel mooie zomerdagen in het verschiet heeft. En als het op een zwoele zomeravond goed toeven is op een terras, of thuis in de tuin of voor de open balkondeuren. Als de kamperfoelie geurt en een nachtbriesje de klimop doet ritselen.
Als onze smaakpapillen blij worden van lichte vrolijke witte wijnen met tintelfrisse zuren, of soepele, zachte rosé of rode wijnen!

Met geuren van (tropisch) fruit en frisheid, waarbij je als je de ogen sluit, binnen no-time op een zonovergoten paradijselijk eiland waant!.

Optimaal genieten van deze zomerdagen doe je als liefhebber natuurlijk met een goed glas wijn. Op de proeflijst van de middag staan een aantal sprankelende zomerwijnen van Oostenrijkse wijnboeren op het programma. Je kunt in totaal 15 verschillende wijnen proeven, waarbij je kunt ervaren dat een zomerwijn niet persé een witte wijn hoeft te zijn.

In het theehuis worden 3 stands ingericht, telkens met 5 verschillende wijnen die je allemaal kunt proeven. Op de 1e stand zijn het 5 fris/licht zure witte wijnen, op stand 2 de ietwat krachtigere en (half) zoete witte wijnen en op de 3e stand de rosé- en rode zomerwijnen. Kortom, een proeverij van Oostenrijkse zomerwijnen die je eigenlijk niet mag en kunt missen!

De kosten voor deelname aan deze proeverij zijn:
Voor bewoners van Zuyderland Hoogstaete: € 5,00 p.p.
en voor familieleden, buurtbewoners en liefhebbers: € 10,00 p.p.

Voor meer informatie kun je me bereiken op nummer 06 2206 8145 (ook whats-app)

Aanmelden kan via: info@vvow.nl

Het Hof van Onthaasting is gelegen achter Zuyderland Hoogstaete, Smithlaan 151 te Sittard.

Wijnoogst 2017: OVERTUIGEND OVER DE HELE LINIE

In tegenstelling tot de meeste Europese wijn-producerende landen, heeft Oostenrijk in 2017 een productie kunnen realiseren die het 5-jarig gemiddelde met 25% overtrof met ca 2,5 miljoen hectoliter. De kwaliteit van de wijn blijkt ook nog eens excellent te zijn. Deze combinatie van hoge kwaliteit en hoge opbrengst komt niet zo vaak voor.

© ÖWM/Bernhard Schramm

Goede resultaten ondanks slechte weersomstandigheden
De Oostenrijkse wijnboeren hebben alle registers open moeten trekken om het wisselvallige weer van 2017 het hoofd te bieden. De koudste januarimaand van de afgelopen 30 jaar werd gevolgd door de warmste maand maart ooit geregistreerd, waardoor de knoppen heel vroeg uitliepen. Met hun ervaring vanuit de rampzalige vorstperiode in 2016, konden de wijnboeren alle nodige middelen op het juiste moment inzetten om de korte winterse koudeperiodes in april en mei op te vangen. Gelukkig was er daardoor nauwelijks vorstschade.

In juni volgde de eerste hittegolf, gevolgd door nog vier in juli en augustus. Van Burgenland tot het Weinviertel moesten de wijnboeren vechten tegen de droogte. September bracht gelukkig koel en vochtig weer, met als uitschieter een week van overvloedige regen die de boeren aanvankelijk zorgen baarde. Maar juist die regen, in combinatie met de koele nachten in september en oktober, leverde een belangrijke bijdrage aan de hoge kwaliteit en kwantiteit van de oogst in 2017. Het merendeel van de oogst vond een week of twee eerder plaats dan normaal. Door het prachtige herfstweer van de weken daarna kon men rustig bekijken welke druiven op welk moment optimaal waren om te oogsten, zodat gezonde en rijpe druiven hun weg naar de wijnkelders vonden.

De witte wijnen van 2017: weelderig met vol, rijp fruit
De witte wijnen zijn levendig en vol fruit, terwijl de typische kenmerken van de druivensoort behouden zijn gebleven.

Analyses laten zien dat de restzuren bij de Grüner Veltliner aan de lage kant zijn, maar bij het proeven valt dit nauwelijks op. De meeste Grüner Veltliners hebben hun karakteristieke kruidigheid behouden. Riesling staat bekend om zijn pittige zuren, waardoor hij zich goed ontwikkeld door de jaren. Ook de Sauvignon Blanc, Weissburgunder en Chardonnay hebben hun typische smaak behouden terwijl ze vroeg op dronk zijn. De typisch Oostenrijkse variëteiten Roter Veltliner en Gelber Muskateller geven een betere wijn dan ooit.

Al bij al is er sprake van geweldige kwaliteit bij de witte wijnen. Een kwaliteit die vergeleken kan worden met 2013, en in sommige gebieden zelfs met 2007 of 2006.

De rode wijnen van 2017: excellent
In Burgenland en Niederösterreich zijn de rode-wijn-producenten euforisch over de kwaliteit van de wijnen van 2017. De rijpheid van de druiven zorgt voor de ontwikkeling van diepdonkere bessen-aroma’s en volrijpe, fluweelachtige tannines. Dit geldt voor alle druivensoorten; zowel de moeilijkere Sankt Laurent en Pinot Noir als de allemansvrienden Cabernet Sauvignon, Merlot en Syrah en niet te vergeten de Blaufränkisch en de Zweigelt. Een prachtig geconcentreerd, gestructureerd palet aan smaken ligt te rijpen in de kelders. Deze wijnen kunnen vergeleken worden met die van 2015 en 2009, en zullen deze jaren zelfs qua fruit-aroma’s overtreffen.

   Origineel Duits bericht is te lezen op:  www.oesterreichwein.at

Sterk groeiende wijnexport Oostenrijk

Ondanks een geringe vermindering in volume, overtreft de export in 2017 alle verwachtingen: met een flinke verhoging van de exportwaarde naar 158,6 miljoen euro. Hiermee heeft Oostenrijk voor het eerst de 150 miljoen grens overschreden. Ook de gemiddelde prijs per liter bereikte de hoogste prijs ooit met 3,39 euro per liter.

Recordcijfers, ondanks vermindert volume.
Zoals verwacht zorgde de geringe wijnoogst van 2016 tot een vermindering van het exportvolume voor Oostenrijkse wijn naar 46,8 miljoen liter. Dit betekende een vermindering van 3,3 % ten opzichte van het vorige jaar. Dit slechte nieuws werd echter gecompenseerd met goed nieuws. Er is sprake van een opmerkelijke stijging van de totale exportwaarde.  Met de record som van 158,6 miljoen euro’s kan Oostenrijk een indrukwekkende stijging van 7,4 % noteren.

Bijzonder positieve ontwikkelingen in verkoopcijfers tonen vooral de Scandinavische landen en de Benelux. Ook werd voor het eerst meer dan een miljoen liter Oostenrijkse wijn geëxporteerd naar het Groot Brittannië. Tevens speelden niet Europese landen zoals China, Canada en Rusland een belangrijke rol in de indrukwekkende exportresultaten en de stijging van de gemiddelde prijs per liter. De exportcijfers voor Amerika bleven stabiel.

Deze verkoopcijfers bevestigen dat Oostenrijk een goede koers vaart met betrekking tot de positionering van Oostenrijkse wijn in de sterk concurrerende internationale markt. Oostenrijk heeft de afgelopen decennia gekozen voor een positionering van Oostenrijkse wijn als zijnde een hoogwaardig niche product. Met de uitzonderlijk goede oogst van 2017 heeft Oostenrijk grote kans de in 2017 bereikte mijlpalen in 2018 te overtreffen.

   Origineel Duits bericht is te lezen op:  www.oesterreichwein.at