OPEN FLESSEN PROEVERIJ VAN OOSTENRIJKSE ZOMERWIJNEN

ZONDAG 19 MEI

VAN 13.00 TOT 17.00 UUR

THEEHUIS IN HOF VAN ONTHAASTING SITTARD

De eerste warme dag van het jaar zijn reeds voorbij. Maar ook de natte, stormachtige en soms gure weersomstandigheden hebben wij de laatste weken moeten trotseren. Maar 1 ding is zeker: hoe dan ook, de zomer komt er beslist weer aan! Laten we hopen dat de zomer 2019 voor ons heel veel mooie zomerdagen in het verschiet heeft. En als we op een zwoele zomeravond lekker genieten op een terras, thuis in de tuin of voor de open balkondeuren van een lichte vrolijke witte wijn met tintelfrisse zuren, of van een soepele zachte rosé of een frisse fruitige rode wijnen dan worden onze smaakpapillen toch weer blij!

Met geuren van (tropisch) fruit en frisheid, waarbij je als je de ogen sluit, binnen no-time op een zonovergoten paradijselijk eiland waant!

Optimaal genieten van deze zomerdagen doe je als liefhebber natuurlijk met een goed glas wijn. Op de proeflijst van de middag staan een aantal sprankelende zomerwijnen van Oostenrijkse wijnboeren op het programma. Je kunt in totaal 15 verschillende wijnen proeven, waarbij je kunt ervaren dat een zomerwijn niet persé een witte wijn hoeft te zijn. Kortom, een proeverij van Oostenrijkse zomerwijnen die je eigenlijk niet mag en kunt missen!

De kosten voor deelname aan deze proeverij zijn:
Voor bewoners van Zuyderland Hoogstaete: € 5,00 p.p.
en voor familieleden, buurtbewoners en liefhebbers: € 10,00 p.p.

Voor meer informatie kun je me bereiken op nummer 06 2206 8145 (ook whats-app)

Aanmelden kan via: info@vvow.nl

Het Hof van Onthaasting is gelegen achter Zuyderland Hoogstaete, Smithlaan 151 te Sittard.

Oostenrijkse wijn: meer exportrecords

Export: groei zowel in volume als in waarde

Het uitstekende wijnjaar 2017 heeft de Oostenrijkse wijnexport naar nieuwe hoogte gestuwd in 2018: 52,6 miljoen liter wijn met een waarde van 170,3 miljoen euro is verkocht aan de buitenlandse markt. Een historisch cijfer voor wat betreft de waarde. Dit betekent een groei in volume van 10,5%, evenals een groei qua opbrengst van 6,9% in vergelijking met het vorige jaar.

De gemiddelde prijs was € 3,24 per liter, hetgeen een lichte daling weergeeft ten opzichte van 2017 (€ 3,35). Dit klopt echter met de verwachtingen. Dankzij het grotere oogstvolume van 2017 is er sprake van een bredere marktpenetratie in alle prijssegmenten. Ondanks de opkomst van de verkoop van bulkwijnen vorig kwartaal (veroorzaakt door de volumineuze oogst van 2018), blijft de drijvende factor de continu stijgende verkoop van gebottelde wijn.

Vergelijkbare groei zowel binnen als buiten de EU

Het marktaandeel buiten de EU behelst voor 2018 een totale waarde van bijna 30% en levert dus een duidelijke bijdrage aan de prima resultaten. Bijvoorbeeld, de belangrijke groei in export naar de Verenigde Staten (+19,7% volume, +21,2% waarde) en Canada (+66% volume, +62,6% waarde), laat duidelijk zien dat de jarenlange intensieve marketing eindelijk vruchten afwerpt. Gemiddeld laten de EU landen ook een verheugende groei zien zowel in volume als in waarde. Duitsland blijft Oostenrijkse grootste exportmarkt, maar het aandeel van Duitsland bleef voor het eerst onder de 50% vanwege de sterke groei van andere markten. Ter vergelijking, in het jaar 2000 was dit nog steeds boven de 70%.

 

Feiten

Wijn export in 2018 (bron: Statistik Austria):

 • 52,6 mln liter (+10,5% vergeleken met 2017)
 • 170,3 mln € (+6,9% vergeleken met 2017)
 • Gemiddelde prijs: € 3,24 (€ 0,11 minder vergeleken met 2017). Dankzij de volumineuze oogst van 2017 is er sprake van een bredere marktpenetratie in alle prijscategorieën.

 

Export details:

 • groei in de verkoop van gebottelde wijn zowel als bulk
 • groei van export buiten de EU; deze bedraagt al bijna 30% van de totale export waarde
 • ook groei in export binnen de EU.

 

Origineel Duits bericht is te lezen op:  www.oesterreichwein.at

De wijnoogst van 2018: de hitte de baas

De vroegste oogst sinds de moderne Oostenrijkse wijnbouw leverde een volume op van 2.75 miljoen hectoliter en overtrof hiermee het volume van 2017, wat al bovengemiddeld was. En er worden wederom wijnen van goede tot uitmuntende kwaliteit verwacht.

© AWMB/Marcus Wiesner

Een groeicyclus waar uitdagingen schering en inslag zijn
Na een warme januari, waren februari en maart koel, waardoor de ranken pas laat uitliepen. Een positief effect hiervan was dat de late vorst geen bedreiging vormde in 2018. De tweede warmste lente sinds het begin van de weerstatistieken, veroorzaakte een vroege bloei. Behalve een paar buien in juni en wat onweer in midden juli, was de zomer ook zeer droog.

Het aanhoudende hete en droge weer leidde tot de vroegste oogst sinds mensenheugenis. Direct in het begin van de meteorologische herfst regende het veel. Gelukkig was de rest van september en oktober mild en zonnig zodat de oogst gewoon kon doorgaan.

Sommige wijnboeren kozen ervoor om heel vroeg te beginnen met de oogst, terwijl andere producenten wachtten. In beide gevallen was nauwkeurige selectie noodzakelijk op plaatsen waar botrytis vroeg was verschenen. Dit leidde tot grote volume verliezen in Riesling wijngaarden in Niederösterreich.

Witte wijnen in 2018: volrijp en eerlijk
In het algemeen laten de witte wijnen van 2018 een hoge mate van rijpheid zien en het oogstvolume is goed boven het gemiddelde. Er kunnen zeker verdere parallellen getrokken worden tussen 2018 en 2015 (met een vergelijkbare oogst).

En gelukkig kan nu al voorspeld worden dat de grote witte wijnen geen problemen zullen ondervinden van het ongewoon warme weer tijdens de groeicyclus. De Oostenrijkse wijnboeren hebben lering getrokken uit de recente warme jaren en waren daardoor in staat de zonnestraling en daaruit resulterende tannine overschotten te pareren. In het algemeen liggen de zuurwaarden iets lager dan in 2017, hoewel dat de zintuigen niet direct opvalt bij Grüner Veltliner en Riesling. Er bestaat geen twijfel: er zullen zeker bottelingen zijn van deze variëteiten die de hoge standaard van het vorige wijnjaar evenaren en niets te wensen overlaten voor wat betreft soortspecifieke smaak en aroma’s.

De aromatische soorten zoals Sauvignon Blanc en Gelber Muskateller lijken iets lichter te zijn dan vorig jaar, waarmee ze een uitzondering op de regel vormen. De wijnen uit de Pinot familie zijn heerlijk en laten zeer goede harmonie en balans zien. Ook de “exoten” binnen de Oostenrijkse wijn zoals Roter Veltliner (die tamelijk goed tegen zonlicht kan vanwege z’n donkere pigmentatie), Zierfandler en Rotgipfler doen het goed.

Een geweldig jaar voor rode wijn
Er heerst euforie bij de Oostenrijkse rode wijn producenten. In het algemeen gesproken bereikten alle druiven een zeer hoog niveau van rijpheid en zijn de wijnen zijn nogal donker van kleur (nog donkerder dan in 2017), heel krachtig en geconcentreerd. Maar ze hebben ook een fluwelige ondertoon van tannine en mooie zuurtjes, waardoor ze voldoende ruggengraat en balans krijgen.

Uitstekende resultaten worden verwacht voor zowel de origineel Oostenrijkse variëteiten Blaufränkisch, Zweigelt en Sankt Laurent, als voor de Franse globetrotters Cabernet, Merlot en Syrah. Met de onbetwistbaar uitmuntende rode wijn jaren 2015 en 2017 – evenals het iets mindere maar evengoed imposante 2016 –kunnen we zelfs spreken van een kwartet van uitzonderlijk veelbelovende wijnjaren.

Om iets te kunnen zeggen over de dessertwijnen is het nog wat vroeg, maar het lijkt erop dat zowel robuuste Beerenauslese, Ausbruch en Trockenbeerenauslese gemaakt zal worden evenals pittige Eiswein.


Origineel Duits bericht is te lezen op:  www.oesterreichwein.at

Oostenrijkse kwaliteitswijn: vier nieuwe druivensoorten

Door een wijziging in de Oostenrijkse wijnwetgeving, zijn nu vier nieuwe witte druivensoorten toegelaten om kwaliteitswijn van te produceren. Drie daarvan zijn nieuwe schimmelresistente kruisingen, de zogenaamde PIWI’s (PI staat voor Pilz (schimmel); WI staat voor widerstandsfähig (resistent).

Nieuwe toevoeging aan de Muskateller kwaliteitswijn-familie

Goldmuskateller, Blütenmuskateller, Muscaris en Souvignier Gris zijn de vier uitverkoren witte druiventypes. Het aantal kwaliteitswijnsoorten groeit hiermee naar veertig! Dat de Goldmuskateller (Moscato Giallo) hierbij zit geeft aan dat ook dit een veelbelovende druif is, ondanks het feit dat dit geen PIWI-soort is.

PIWI soorten: ecologische voordelen door resistentie

Naast de twee rode PIWI variëteiten Rathay en Roesler, zijn de Blütenmuskateller, Muscaris en Souvignier Gris de eerste drie witte PIWI soorten die goedgekeurd zijn voor de productie van kwaliteitswijn in Oostenrijk. PIWI soorten zijn nauwgezet ontwikkelde kruisingen die een hogere resistentie hebben tegen schimmelziekten zoals de meeldauw-soorten Oidium en Peronospora. Dit geeft een aantal ecologische voordelen zoals

 • verminderd gebruik van pesticiden, waardoor
 • minder vaak met een tractor door de wijngaarden gereden hoeft te worden, waardoor
 • minder vervuilende uitstoot optreedt en
 • de grond minder ingeklonken wordt.

Om genoemde redenen hebben wijnboeren die biologisch en/of duurzaam aan wijnbouw willen doen, groeiende belangstelling voor PIWI’s. Op dit moment omvat de PIWI-teelt (waarin nog uitsluitend de rode soorten geteld zijn) 273 hectare en is groeiend.

Topwijnen uit Oostenrijk

In Oostenrijk, waar al in meer dan 13% van alle wijngaarden biologisch verbouwd wordt, groeit het aandeel PIWI soorten in alle wijnregio’s. Wijnboeren werken er al jaren mee, vooral in de Steiermark waar jaarlijks een grote hoeveelheid regen valt. Door heel Oostenrijk leveren de nieuwe soorten imposante wijnen op, die hoog scoren bij internationale biologische- en PIWI-wijn evenementen.

Een kenmerkend smaakprofiel met herkenbare referenties

Als regel hebben de PIWI-soorten hun eigen unieke smaakprofiel. Echter, vaak lijkt dat op bekende druivensoorten, waardoor deze wijnen makkelijker in de markt liggen. Souvignier Gris bijvoorbeeld doet denken aan Pinot Gris. Blütenmuskateller en Muscaris hebben duidelijk herkenbare nootmuskaat en citrus noten. Rathay wordt graag gebruikt in een blend vanwege zijn stevige body en attractieve tannines, terwijl Roesler met zijn kruidige, donkere fruit meer en meer als cepage wordt gebruikt.

Origineel Duits bericht is te lezen op:  www.oesterreichwein.at

Presentatie van Oostenrijkse Sekt g.U. Grosse Reserve

Na jaren van voorbereiding achter de schermen is op 22 oktober een nieuwe mijlpaal bereikt in de Oostenrijkse Sekt geschiedenis. Op het Oostenrijkse Sekt Gala is het hoogste niveau van Oostenrijkse schuimwijn, Sekt g.U. Grosse Reserve, gepresenteerd.  Hiermee neemt Oostenrijk eindelijk haar welverdiende plaats in binnen producenten van top schuimwijn.

Beschermde herkomst, gecertificeerde kwaliteit
Gebaseerd op een 175 jaar oude traditie, hebben de schuimwijnproducenten in 2015 een nieuwe elite categorie van inheemse schuimwijn gelanceerd, namelijk Oostenrijkse Sekt met een beschermde herkomst, Sekt g.U. (geschützte Ursprungsbezeichnung) geheten. Strikte regels betreffende herkomst, oogstmethode en productie garanderen de hoogste kwaliteit binnen de 3 niveaus Klassik, Reserve en Grosse Greserve. Als een onmiskenbaar zegel van kwaliteit, draagt elke fles Sekt g.U. een rood-wit-rode banderol op de capsule.

De sleutel tot de kwaliteitspiramide
Nadat in 2017 de Klassik (9 maanden rijping) en Reserve (18 maanden rijping) hun intrede gedaan hebben, debuteert de Grosse Reserve op 22 oktober 2018. De meest strikte kwaliteitscriteria, gelijkwaardig aan die van de Champagne en Franciacorta, staan garant voor drinkgenot op het hoogste niveau.

De druiven dienen uit één enkele gemeente of zelfs één enkele wijngaard te komen, uitsluitend met de hand geoogst te worden en verwerkt te worden volgens de traditionele methode van fermentatie op de fles. Daarna moet de Sekt minstens 30 maanden rijpen. En dan zijn er nog de voorwaarden waaraan voldaan moet worden betreffende het werken in de wijngaard, de persing en de opbrengst. Daarbovenop maakt de redelijke prijs in verhouding tot internationaal vergelijkbare wijnen, dat deze Oostenrijkse schatten heel aantrekkelijk zijn.

Veel meer dan een aperitief
Schuimwijnen van dit kwaliteitsniveau kunnen met veel genoegen geschonken en gedronken worden bij tal van gelegenheden. Zowel solo als bij verschillende gerechten smaakt Sekt uitstekend. Het feit dat koolzuur op natuurlijke wijze aroma’s versterkt speelt daarbij een belangrijke rol. Denk daarbij aan licht vlees, gevogelte en rijstgerechten, maar ook aan visgerechten zoals gerookte zalm of meer gekruide groentegerechten.

Origineel Duits bericht is te lezen op:  www.oesterreichwein.at

KLEURRIJKE PROEVERIJ VAN OOSTENRIJKSE NAJAARSWIJNEN

ZATERDAG 17 NOVEMBER

VAN 13.00 TOT 17.00 UUR

THEEHUIS IN HOF VAN ONTHAASTING SITTARD

De prachtige zomermaanden met de soms tropisch hete dagen liggen inmiddels achter ons. De herfst heeft als kleurrijk jaargetijde onmiskenbaar zijn intrede gedaan. De kleur van de bladeren aan de bomen verandert van groen naar geel, rood en bruin en ze vallen langzaam van de bomen af. Wolkenvelden laten spectaculaire tekeningen in de lucht zien en we merken al verschil in temperatuur en weersomstandigheden. Kortom, de natuur bereidt zich voor op de winter die komen gaat.

Maar er is voor ons als mens een heleboel om naar uit te kijken. Langzaam komen de Feestdagen naderbij. De tijd rond Sinterklaas, Kerst, Oud en Nieuw met de versierde winkelstraten, de prachtige etalages en overal lichtjes. Als thuis tijdens de koude winteravonden de kachel lekker brand of de verwarming een graadje hoger staat en er een sfeer van warme gezelligheid heerst. De tijd ook van recepten, bakken, braden en feestmaaltijden met familie en vrienden. Een sfeer waarbij een goed glas wijn niet mag ontbreken. Krachtige, wat vollere witte en rode wijnen die niet alleen als begeleider passen bij de verschillende feestmenu`s, maar waar je ook zomaar lekker van kunt genieten.

Op de proeflijst staan een aantal kleurrijke winterwijnen van Oostenrijkse wijnboeren op het programma. Je kunt in totaal 15 verschillende wijnen proeven, waarbij je kunt ervaren dat een winterwijn niet persé een rode wijn hoeft te zijn.

In het theehuis worden 3 stands ingericht, telkens met 5 verschillende wijnen die je allemaal mag proeven. Ook is er een stand met kerstpakketten en wijnen die in de aanbieding zijn. Ter plekke kopen is mogelijk maar er kan ook besteld worden. Kortom, een proeverij van Oostenrijkse winterwijnen die je eigenlijk niet mag missen!

De kosten voor deelname aan deze proeverij zijn:
Voor bewoners van Zuyderland Hoogstaete: € 5,00 p.p.
en voor familieleden, buurtbewoners en liefhebbers: € 10,00 p.p.

Voor meer informatie zijn wij bereikbaar op nummer 06 2206 8145 (ook whats-app)

Aanmelden is wenselijk en kan via: info@vvow.nl

Het Hof van Onthaasting is gelegen achter Zuyderland Hoogstaete, Smithlaan 151 te Sittard.

Wijnjaar 2018

Overvloedige rijpheid en vroege oogst

De Oostenrijkse wijngaarden hebben de enorme hitte en het vochtgebrek van het jaar 2018 merendeels goed doorstaan. Het gevolg is één van de vroegste oogsten sinds tientallen jaren. De druiven zijn ook bijzonder rijp door de aanhoudende hoge temperaturen en dit zal leiden tot beduidend hogere alcoholgehaltes en een lagere zuurgraad in de wijn. Het verwachte volume ligt net boven het gemiddelde en wordt geschat op ongeveer 2.6 miljoen hectoliter.

Ein Bild zeigt weiße Trauben am Stock in Wien Nußdorf, © ÖWM/Marcus Wiesner© ÖWM/Marcus Wiesner

Gedurende het jaar…

De druiven liepen dit jaar later uit dan gewoonlijk. Dat kwam goed uit omdat ze daardoor minder te lijden hadden van de vorst. De hittegolf begon net na het uitlopen in april/mei en zorgde voor de vroegste bloei ooit. In de meeste wijngebieden kwam de bloei in mei tot een einde, wat een voorsprong van 2 tot 3 weken betekende in vergelijking met andere jaren.

Na een paar flinke buien startte de wijnbouw, net als andere landbouwsectoren, in een warme, droge zomer. Droogte en lange periodes van temperaturen boven de 30 graden Celcius betekenden voor nieuw aangeplante wijngaarden veel stress. Waar mogelijk en beschikbaar werd irrigatie ingezet en al het mogelijke gedaan om de moeilijke condities het hoofd te bieden. Delen van jonge wijngaarden moesten veel te vroeg worden geoogst om de gezondheid van de plant te waarborgen.

In veel regio’s kwam plaatselijk zeer zware regenval, onweer en zelfs hagel voor. Maar er was ook sprake van ernstige schade door droogte in de regio’s waar bijna geen regen viel. In die regio’s zullen de volumes wat lager liggen. Als gevolg van de droogte en de snelle rijping, was er nauwelijks sprake van schimmelziektes.

De oogst is al begonnen!

Vanwege de vroege rijping is de oogst rond de Neusiedlersee al begonnen. En ook in andere gebieden begint men te plukken. In veel regio’s van Niederösterreich begint de pluk in de laatste week van augustus. In de rodewijn-gebieden van Mittelburgenland, Südburgenland en de Steiermark wordt in de eerste week van september gestart.

Wijnjaar 2018 in een notendop

 • Een heel warm jaar met één van de vroegste oogsten in tientallen jaren.
 • Hoger alcohol percentage, lagere zuurgraad.
 • Enkele kleine hagelstormen, bijna geen schimmelziekten.
 • Verwacht oogst-volume 2,6 miljoen hectoliter (gemiddelde over afgelopen 15 jaar is 2,4)
 • Niederösterreich/Wenen: goed volume, zeer goede kwaliteit.
 • Burgenland: goed volume, zeer goede kwaliteit en mogelijk bijzonder goede rode wijnen.
 • Steiermark: zeer goed volume, zeer goede kwaliteit.

Origineel Duits bericht is te lezen op:  www.oesterreichwein.at

De nieuwe herkomst classificatie voor de Steiermark

Begin juli 2018 hebben vertegenwoordigers van het Regionale Wijn comité en Wijn Steiermark een historische persconferentie gehouden. Er werd aangekondigd dat vanaf wijnjaar 2018 een nieuwe herkomstclassificatie geldt die overeenkomt met de 3 wijnbouwgebieden van de Steiermark, namelijk Südsteiermark DAC, Vulkanland Steiermark DAC en Weststeiermark DAC.

© ÖWM/Anna Stöcher

Focus op de herkomst

De nieuwe herkomstclassificatie (DAC) werd gepresenteerd en uitgelegd door een aantal invloedrijke mensen in de wereld van wijn. Gesteld werd dat het, om de Steiermark met haar 3 wijnbouwgebieden succesvol te positioneren voor de toekomst, noodzakelijk is om de “unique selling points” te benadrukken evenals de bijzondere aard van de regio. In de wijnindustrie is herkomst het belangrijkste element waarmee wijnboeren zich kunnen onderscheiden van de concurrentie om zodoende hun wijn succesvol te kunnen vermarkten.

 

Drie niveau’s: Gebietswein – Ortswein – Riedenwein

Om dit te kunnen bewerkstelligen hebben een aantal mensen met verantwoordelijke posities in de wijnindustrie, in de afgelopen maanden een uniek DAC-systeem voor de Steiermark ontwikkeld. Het resultaat is een piramide van herkomst, die uit 3 lagen bestaat zijnde Regionale wijn, Ortsweine (wijn uit dorpen) en de Riedenwein (wijn uit een bepaalde wijngaard). Dit geheel doet daadwerkelijk recht aan de huidige kwaliteitsstandaard van wijn uit de Steiermark en zal ervoor zorgen dat de kwaliteit zich in de toekomst nog sneller ontwikkelt.

Het DAC-systeem benadrukt het specifieke en unieke karakter van wijn uit de Steiermark. De traditionele verscheidenheid aan druivenrassen blijft behouden, waarbij op het niveau van Ortswein en Riedenwijn, de focus ligt op de lokaal veel voorkomende variëteiten. De tijdlijn voor het commercieel vrijgeven van wijn is gesteld op 1 maart of 1 mei, zodat met name de Ortswijn en Riedenwijn voldoende tijd krijgt om hun typische herkomstgerelateerde karakter en volledige potentieel te ontwikkelen.

Het regionale wijn comité zou graag voor de oogst van 2018 de nieuwe herkomstclassificatie invoeren, maar de uiteindelijke beslissing ligt bij het Ministerie wat officieel toestemming moet geven. Als deze herkomstclassificatie wordt ingevoerd, komt daarmee het aantal DAC wijnbouwgebieden in Oostenrijk op een totaal van 13. 

Origineel Duits bericht is te lezen op:  www.oesterreichwein.at

Vievinum 2018

Van 9 t/m 11 juni vond in Wenen de tweejaarlijkse wijnbeurs Vievinum plaats. Voorafgaand aan de officiële opening van de beurs, was er op vrijdag een proeverij van de beste Sauvignons Blancs en Burgundersoorten uit Oostenrijk. Tijdens deze ‘flightverkostung’ hebben we kunnen genieten van meer dan 100 wijnen uit actuele jaargangen van de druivensoorten Sauvignon Blanc, Weissburgunder, Grauburgunder, Chardonnay, Pinot Noir en St. Laurent. Top wijnen die de concurrentie met de rest van de wereld zeker aankunnen.

Op zaterdag op weg naar de prachtige zalen van de Hofburg waar  550 Oostenrijkse en een klein aantal Zwitserse wijnboeren aanwezig warenom hun wijnen te presenteren. Van de 15 wijnboeren welke VvOW in het assortiment heeft, waren er 13 wijnboeren aanwezig, welke wij natuurlijk allemaal bezochten. Notitieboek in de aanslag, want alles moest natuurlijk genoteerd worden. Deze eerste dag hebben wij ons geconcentreerd op de witte wijnen uit 2017. Het beloofd een mooi wijnjaar te worden met volle krachtige wijnen. In de middag nog een workshop Leithaberg – Eine Frage der Lage. Hier werd weer eens duidelijk wat de invloed van de bodem op de smaak van de wijnen is. De eerste dag van de beurs werd afgesloten met de “BIG AUTRIAN WINE PARTY” in de schitterende Kursalon Vienna. Het was een onvergetelijke avond met goede muziek, culinaire specialiteiten, leuke mensen en fantastische wijnen.

De tweede beursdag, welke we gebruikte om de nieuwe rode wijnen te proeven werd door ons afgesloten met een bezoek aan Stift  Klosterneuburg alwaar wij, op het terras van der Sala Terrena, onder genot van een glas Mathaï sekt en een lekker hapje werden verwelkomt door Wolfgang Hamm, Heinz Hausgnost en Günther Gottfried. Hierna werden wij verrast  door een rondleiding in de kelders van het weingut door de heer Günther Gottfried, Kellermeister. Uit het vat proefde we de nieuwe Grüner Veltliner Reserve en de Weissburgunder Reserve.  Wat een beleving! De aansluitende rondleiding naar ‘des Kreuzgangs mit dem berühmten Verduner Altar’ was indrukwekkend. Onder het genot van een heerlijk diner en de wijnen van Stift Klosterneuburg werden de afgelopen dagen nog eens  met een selecte groep internationale gasten geëvalueerd.

Dag 3 stond in het teken van nieuwe ontdekkingen. In het bijzonder waren wij verrast door enkele orange wijnen. Dit zal in de komende jaren zeker een thema worden. Wijnen met een verhaal, biologisch en op een traditionele manier (bv in klei amphore) gemaakt met minimale toevoegingen. De workshop ‘Charakter Weingüter Steiermark – neues Entdecken, ungemein spannende Weine erleben’ was zeer boeiend en inspirerend.

Wij hebben hard gewerkt, heel veel mooie wijnen geproefd en genoten van de prachtige ambiance en het enthousiasme en de trots waarmee de wijnboeren hun wijnen presenteerden. Het beloven weer prachtige wijnen te worden. Wij hebben al enkele juweeltjes uit het vat mogen proeven. Helaas zijn deze drie dagen heel snel voorbij gegaan en rest ons slechts het wachten op de volgende Vievinum. Gelukkig kunnen wij in de tussentijd genieten van al het moois dat de wijnproducenten ieder jaar weer maken.

SPETTERENDE PROEVERIJ VAN OOSTENRIJKSE ZOMERWIJNEN

TWEEDE PINKSTERDAG

MAANDAG 21 MEI

VAN 13.30 TOT 18.00 UUR

THEEHUIS IN HOF VAN ONTHAASTING SITTARD

De natte en soms gure weersomstandigheden van de laatste maanden, laten je niet direct denken aan het proeven van Oostenrijkse zomerwijnen. Maar 1 ding is zeker: hoe dan ook, de zomer komt er beslist weer aan! Laten we hopen dat de zomerperiode 2018 voor ons heel veel mooie zomerdagen in het verschiet heeft. En als het op een zwoele zomeravond goed toeven is op een terras, of thuis in de tuin of voor de open balkondeuren. Als de kamperfoelie geurt en een nachtbriesje de klimop doet ritselen.
Als onze smaakpapillen blij worden van lichte vrolijke witte wijnen met tintelfrisse zuren, of soepele, zachte rosé of rode wijnen!

Met geuren van (tropisch) fruit en frisheid, waarbij je als je de ogen sluit, binnen no-time op een zonovergoten paradijselijk eiland waant!.

Optimaal genieten van deze zomerdagen doe je als liefhebber natuurlijk met een goed glas wijn. Op de proeflijst van de middag staan een aantal sprankelende zomerwijnen van Oostenrijkse wijnboeren op het programma. Je kunt in totaal 15 verschillende wijnen proeven, waarbij je kunt ervaren dat een zomerwijn niet persé een witte wijn hoeft te zijn.

In het theehuis worden 3 stands ingericht, telkens met 5 verschillende wijnen die je allemaal kunt proeven. Op de 1e stand zijn het 5 fris/licht zure witte wijnen, op stand 2 de ietwat krachtigere en (half) zoete witte wijnen en op de 3e stand de rosé- en rode zomerwijnen. Kortom, een proeverij van Oostenrijkse zomerwijnen die je eigenlijk niet mag en kunt missen!

De kosten voor deelname aan deze proeverij zijn:
Voor bewoners van Zuyderland Hoogstaete: € 5,00 p.p.
en voor familieleden, buurtbewoners en liefhebbers: € 10,00 p.p.

Voor meer informatie kun je me bereiken op nummer 06 2206 8145 (ook whats-app)

Aanmelden kan via: info@vvow.nl

Het Hof van Onthaasting is gelegen achter Zuyderland Hoogstaete, Smithlaan 151 te Sittard.