Druivenoogst 2017 in Oostenrijk

Terwijl in de hele wereld de druivenoogst in 2017 ongekend laag was, was de oogst in Oostenrijk niet alleen kwalitatief heel goed maar ook uitstekend qua volume. De inschatting die in oktober gemaakt is geeft een opbrengst aan van 2,6 miljoen hectoliter, wat 25% boven het gemiddelde over de voorgaande 5 jaar is. Dit betekent dat de op vele plaatsen tamelijk lege kelders weer bijgevuld kunnen worden. Het klopt dat er late vorst was begin 2017 en ook hagelbuien, maar hierdoor is veel minder schade aangericht dan vorig jaar. Alleen in het Weinviertel was de oogst wat lager dan het gemiddelde in de andere regio’s. Dit komt door de extreme droogte die één van de heetste zomers in lange tijd met zich meebracht.

Het weer in 2017
Dit jaar kenmerkte zich door constante fluctuaties in temperatuur. Januari 2017 was de koudste van de afgelopen 30 jaar en ook nog heel droog. Daartegenover was februari buitengewoon warm. Gevolgd door de warmste maand maart ooit, hetgeen resulteerde in vroege bloesems in het hele plantenrijk. De droogte die in de wijngebieden heerste sinds het begin van het jaar, hield aan. In verschillende delen van de Südsteiermark werd slechts 1 mm regen gemeten. In de volgende maanden was het temperatuurverloop totaal tegengesteld.

foto van Ferienhof Pronegg.April was de koelste maand in 9 jaar. Het tweede deel van deze maand bracht een stevige inval van koude lucht, die zelfs vorstschade veroorzaakte en niet alleen maar aan de vroeg bloeiende appelbloesem. Deze koude periode in april remde de vroeg gestarte groeicyclus weer af. Mei was dan weer warmer dan gemiddeld en in juni stegen de temperaturen nog verder. Juni 2017 was de op één na warmste maand in 251 jaar. Een periode van verzengende hitte in combinatie met droogte in het tweede deel van juni compliceerde alles nog verder.

De droogte hield aan in juli, in combinatie met twee hete periodes in de wijngebieden. Gelukkig bracht een inval van koude lucht en wat regen een beetje verlichting, hoewel dit heel weinig was in het Weinviertel. En helaas was augustus ook een heel droge maand. In het Weinviertel evenals in het noorden van Burgenland viel maar de helft van de regen dan gebruikelijk is. Als gevolg daarvan was de oogst in beide gebieden zo’n 7% minder dan in 2016. Met man en macht hebben wijnboeren geprobeerd om hun wijngaarden te irrigeren, hoewel één miljoen liter water de spreekwoordelijke druppel op een gloeiende plaat was.foto van Weingut Franz Pasler.

De druiven waren twee weken eerder rijp dan gewoonlijk en de oogst begon vroeg. Nadat ongeveer éénderde geplukt was moest er vanwege de regen in september, gepauzeerd worden. Daarentegen was oktober een goede maand om te plukken, waardoor de wijnoogst in het midden van die maand afgesloten kon worden.

De hoge kwaliteit van de druiven maakte het mogelijk om de maximaal toegestane opbrengst per hectare te halen. Hierdoor kunnen producenten die in de voorgaande jaren tekort kwamen, in ieder geval gedeeltelijk hun verlies compenseren.

In de Oostenrijkse wijnkelders is men blij met de goede kwaliteit van de druiven van dit jaar omdat dat betekent dat de vinificatie voorspoedig zal verlopen. Desalniettemin moet het proces nauwlettend gevolgd worden omdat alle gistingsprocessen hun eigen unieke karakter hebben en bijgestuurd moeten worden waar nodig. Samen met soortspecifieke aroma’s en fruitnoten, vertonen de nieuwe wijnen al een aangenaam smaakpalet. Dit maakt ze aan de ene kant aangenaam om jong te drinken, terwijl er aan de andere kant de hoop en verwachting is dat ze zich verder ontwikkelen tijdens het rijpingsproces.

Orgineel bericht in het Duits op site van ÖWM: http://www.oesterreichwein.at/news-medien/

Austrian Sekt g.U. Klassik & Reserve geintroduceerd.

22 oktober 2017: Dag van Oostenrijkse Sekt.
Op deze dag zijn er officieel twee categorieën voor mousserende wijn geïntroduceerd. Het gaat om de Sekt g.U. Klassik en de Sekt g.U. Reserve. Hierbij staat g.U. (geschützte Ursprungsbezeichnung) voor de “beschermde oorsprong”. En beschermde oorsprong gaat samen met beproefde kwaliteit. Dit is nu het officiële kwaliteitskeurmerk geworden waaraan de beste Oostenrijkse Sekt te herkennen is. Het zegel staat op de capsule, vergelijkbaar met de banderol op Oostenrijkse Kwaliteitswijn.

Bij zowel de Klassik als de Reserve dienen de druiven geoogst te zijn in één Oostenrijkse regio. De toegestane productiemethode kan variëren omdat deze bepalend is voor de uiteindelijke smaak. Denk hierbij aan rijping, alcoholpercentage en restsuiker. Voor elke gelegenheid is er wel een passende Oostenrijkse Sekt g.U. te vinden!

Kwaliteitspiramide Oostenrijkse SektBeschermde oorsprong, beproefde kwaliteit
De hoogwaardige positionering van Oostenrijkse Sekt wordt weergegeven door een piramide die 3 kwaliteitsniveaus weergeeft: Klassik, Reserve en Grosse Reserve. Het is wettelijk vastgelegd dat de productnaam moet bestaan uit de categorie (mousserende kwaliteitswijn of Sekt), de naam van de beschermde oorsprong (Oostenrijkse regio, en in het geval van de Grosse Reserve, ook de gemeente van herkomst), in combinatie met de term g.U.. Een Sekt g.U. mag alleen verkocht worden nadat deze gecontroleerd en goedbevonden is door de “Bundesämter für Weinbau”. Dit alles zorgt ervoor dat de consument verzekerd is van de goede kwaliteit van de wijn. Qua druivensoorten denken we aan Grüner Veltliner, Welschriesling, Sauvignon Blanc en Riesling, maar ook aan autochtone druivensoorten en zelfs de klassieke “Burgunders”.

Sekt g.U. Klassik: aperitif en meer
Er is hier geen voorgeschreven productiemethode. Wél is er een minimumeis van 9 maanden gisting en een maximaal toegestaan alcoholgehalte van 12,5%. In deze categorie vinden we de lichte, levendige en fruitige Sekt-soorten. Denk hierbij aan aromatische druivensoorten als Gewürtztraminer, Muskateller en Schilcher. Ideaal als aperitif bij wat hapjes, of samen met een lichtere visbereiding.

Sekt g.U. Reserve: tijdloos, elegant en krachtig
Voortbordurend op de Champagne-traditie, mag een Sekt g.U. Reserve alleen volgens de “Méthode traditionelle” gemaakt worden. Dit betekent met hand-geoogste druiven uit een enkele regio. De persing moet eveneens in die regio plaatsvinden, waarbij de opbrengst maximaal 60% mag zijn. Na een gistingsproces van minimaal 18 maanden vertoont de wijn complexe en delicate aroma’s, een elegante structuur en geïntegreerde, kleine bubbeltjes. Deze Sekt mag maximaal 12 gram restsuiker per liter hebben en kan daarmee “Brut” of “Extra Brut” zijn. Qua smaakcombinatie past zo’n Sekt prima bij wit vlees en kruidige gerechten, maar ook bij oesters.

Het hoogste niveau van de piramide, de “Grosse Reserve” wordt volgend jaar op de Dag van de Oostenrijkse Sekt geïntroduceerd. We laten ons verrassen!

 

Orgineel bericht in het Duits op site van ÖWM: http://www.oesterreichwein.at/news-medien/

VvOW on tour

We zijn terug van onze jaarlijkse ontdekkingstour door Oostenrijk (Neusiedlersee) en zijn weer enkele (wijn) ervaringen rijker.

Dit jaar hadden wij ons onderkomen gezocht in Jois-Neusiedlersee. Het idyllische wijndorp Jois is gelegen in het district Neusiedl am See in de deelstaat Nord-Burgenland. Jois (130 m boven zeeniveau) ligt tussen de de hellingen van het Leithagebergte en de oevers van het steppenmeer de ‘Neusiedlersee’. Delen van de gemeente Jois behoren tot het natuurpark Neusiedlersee – Leithagebirge.

Ons logeeradres was dit jaar Weingut Pasler. Een wijngoed waar een familiaire atmosfeer zorgt voor de nodige ontspanning en een welverdiende rust.

Tijdens onze reis hebben we 4 wijnproducenten bezocht en van hun – deels nieuwe 2016- wijnen mogen proeven..

Franz Pasler:

De wijngaarden van Weingut Pasler liggen tussen de zuidelijke hellingen van het Leithagebirge en de warmte regulerende Neusiedler See, waardoor de rijping van de druiven een zo hoogst mogelijke graad kunnen behalen.

Naast het bijzondere microklimaat zijn de verschillende bodemsoorten zoals klei, kalksteen, leem en oergesteente mede van invloed op de karakteristieke wijnen. Deze variëteit biedt een terroir dat nauwelijks elders kan worden gevonden.

Vader Franz werkt ‘im Einklang der Natur’ en maakt met name Klassik wijnen gebaseerd op frisheid en fruit. Tijdens een huifkartocht door de wijngaarden hebben wij bij een prachtige zonsondergang genoten van diverse wijnen van Franz en de Schmankerl van zijn vrouw Elfi.

 

Pasler Michael & Johannes:

Michael heeft ons meegenomen in de gedachte gang van de 6de generatie Weingut Pasler. Hij en zijn broer Johannes willen graag bio-dynamisch werken. Dit begint reeds in de achtertuin van het bedrijf. Hier is hun eigen Permacultuur met kippen en een bijenvolk. In de kelder vertelt Michael honderduit over hun eerste gemaakte wijn uit 2014, een Grauburgunder van de Satzer Graben. Naast de samenwerking met hun vader hebben deze twee jongens vanaf 2015 een eigen lijn wijnen ontwikkeld en hebben vandaag de dag 5 verschillende wijnen in hun assortiment. Het zijn complexe wijnen met een specifiek karakter. Verder waren wij vereerd om de eerste wijnen, ook deels nieuwe, van 2016 uit het vat te mogen proeven. Verrast waren wij door een cuvée van Welschriesling en Grüner Veltliner. Een frisse wijn met mooie zuren en een zeer fruitige afdronk. Zeer spannend was de ‘Orange’ wijn, een cuvée van Neuburger en Grauburgunder. Wij verheugen ons reeds op het beloofde proefpakket om deze wijnen, als ze in de fles zijn gegaan, nogmaals thuis op ons gemak te proeven.

 

Kiss:

Weingut Kiss is een jong bedrijf met een voor Oostenrijkse begrippen een ietwat afwijkende bedrijfsfilosofie. De bedrijfsvoering is niet primair gericht op groei. En bij de wijnen ligt de nadruk veel meer op rijping en kwaliteitsverbetering dan op hele jonge wijnen die fris en hoog in de zuren zijn. Kiss maakt hoofdzakelijk wijnen met bewaarpotentieel. Deze zijn met hun complexe, volle, krachtige en unieke smaak aangenaam te drinken.

Verena, samen met zoon Alex, hebben ons meegenomen door de wijngaarden met als eerste stop een prachtige locatie, ‘der Ochsenbrunnen’ midden in de wijngaard. Een plek waar je werkelijk tot rust komt. Alleen het geluid van de sjirpende vogels, de wind en het kabbelende water. Hier hebben we heerlijk genoten van de Frizante met bevroren frambozen en diverse lekkere hapjes. Na een verhelderend gesprek over hun bedrijf en familie hebben wij bijna alle wijngaarden van hun bezocht met als toppunt de lage Luftgänger, een wijngaard uit 1936 waar nog de oorspronkelijke Gemischter Satz is uitgezet. Niet de mooiste wijngaard, maar wel authentiek. Na bij de familie Kiss thuis te zijn aangekomen, hebben wij kennis gemaakt met Rudolf, de man des huizes. Buiten hebben wij de witte wijnen uitgebreid geproefd en besproken. Ook het hoe en waarom van de filosofie van het bedrijf heeft Rudolf nader uiteengezet. Na een korte rondleiding door de productie- en opslagruimtes werd de BBQ ontstoken en hebben we onder het genot van diverse lekkernijen de rode wijnen geproefd. Hierbij raakten wij verder overtuigd van de kwaliteit. Ook voor de toekomst hoeft de familie Kiss zich geen zorgen te maken. Dochter Michi start in september aan de Weinbauschule in Klosterneuburg.

 

Grillmaier (Langenlois-Kamptal):

Op de laatste dag hebben wij een uitstapje gemaakt richting Kamptal. In Langenlois bevindt zich de Bioweingärtnerei van Familie Grillmaier. Josef Grillmaier is een van de weinige Oostenrijkse wijnboeren die in het bezit is van het overheidskeurmerk “Austria Bio Garantie”. Al sinds 2010 is de gehele bedrijfsvoering biologisch organisch ingericht; milieu vriendelijk en met beperkte inzet van hulpmiddelen. De activiteiten in de wijngaarden en het productieproces in de kelder wordt jaarlijks via een aangekondigde audit gecontroleerd. Daarnaast kent het keurmerk 2 onaangekondigde controles per jaar. Vanaf 2010 voldoet Josef Grillmaier steeds aan de zeer strenge eisen die aan het keurmerk worden gesteld. Met trots staat op het etiket van elke fles de vermelding van Bioweingärtnerei en op de achterkant het logo van het officiële keurmerk. Een garantie dat het 100 % biologische wijnen zijn, gecontroleerd en gecertificeerd.

In hun proeflokaal werden wij hartelijk ontvangen door Josef, zijn vrouw Ulrike en dochter Anne. Na het proeven van een aantal witte wijnen met wederom enkele zeer smakelijke vlees- en kaassoorten, werd het tijd om te wijngaarden te bezichtigen. Onderweg heeft heer Grillmaier veel verteld over de arbeid in de wijngaard en zijn manier van werken. Een van zijn nieuwste experimenten was het bestrijden van schimmels met micro-organismen. De eerste resultaten zijn veelbelovend. Midden in het veld, op een fraaie picknickplaats, hebben we een 2016 Fassprobe geproefd van de Rosé vom Blauen Zweigelt. Ook weer een dijk van een Rosé, die wij natuurlijk volgend jaar in ons assortiment zullen hebben. Terug op het Weingut hebben we rode wijnen geproefd met als slot een Fassprobe van de Zweigelt Klassik 2016. Dit beloofd wederom een prachtige wijn te worden. Na nog kennis te hebben gemaakt met dochter Julia werd het weer tijd om terug te rijden naar de Neusiedlersee.

Zoals je hebt kunnen lezen een zeer inspannende tour waarbij wij nader kennis hebben gemaakt met de families en de filosofie van de diverse bedrijven. Het was een waar genoegen om voor jullie weer de mooiste wijnen uit te zoeken.

Wij hopen jullie snel weer te mogen adviseren.

Nieuw in ons assortiment.

wijnen van

Bioweingärtnerei Grillmaier

& 

Weingut Kiss

 

Bij het besluit om mijn assortiment uit te breiden, ben ik zo zorgvuldig mogelijk te werk gegaan. Uitgangspunt daarbij was niet alleen dat er een “klik” moest zijn met de wijnboer, maar ook dat de soort wijnen moest passen bij het bestaande assortiment en tevens een aanvulling moest zijn daarop.

Tijdens mijn zoektocht had ik in november 2016 een eerste kennismaking met de bijzondere wijnen van Grillmaier en Kiss. Toen al raakte ik onder de indruk van de kwaliteit van de wijnen en niet onbelangrijk, ook van de persoonlijkheid van en de mens achter de wijnboer. Tijdens ProWein afgelopen maart in Düsseldorf heb ik de verschillende wijnen opnieuw geproefd en werd mijn indruk – ook qua intermenselijk contact – alleen maar bevestigd.

Om echt zeker te zijn van mijn keuze, heb ik de wijnen ook laten proeven door een panel van zo’n tien Oostenrijkse wijn liefhebbers. Mensen die jarenlang ervaring hebben met het proeven en drinken van Oostenrijkse wijn. Zonder uitzondering was elk van hen van mening dat het zeer toegankelijke en lekker drinkbare wijnen zijn. Bij de bio-wijnen van Grillmaier uit het Kamptal waren zij o.a. onder de indruk van de Grüner Veltliner Spiegel DAC, de Chardonnay Käferberg en m.n. de Rosé (een van de betere Oostenrijkse Rosé’s ooit gedronken). Bij de wijnen van Kiss uit de Leithaberg/Neusiedlersee vonden zij m.n. de Neuburger, de Johanniter, de Zweigelt Altenberg en de Trockenbeerenauslese heel bijzondere wijnen.

Met de enthousiaste en positieve beoordeling van dit panel als niet onbelangrijke ruggensteun heb ik besloten om diverse wijnen van deze 2 wijnhuizen in mijn assortiment op te nemen. De wijnen zijn vanaf nu beschikbaar; proef ze en laat u verrassen.

Bezoek Prowein 2017

Wij zijn weer terug van Prowein, de jaarlijkse wijnbeurs in Düsseldorf. Het waren twee intensieve dagen. De tweede dag zijn we bijgestaan door twee Oostenrijkse wijnkenners. Waarvoor onze dank.
Bij onze huidige leveranciers hebben wij weer fantastische wijnen van de nieuwe jaargang geproefd. Ook hebben wij kennis gemaakt met enkele nieuwe wijnhuizen, die ons aangenaam verrast hebben. Uit al de geproefde wijnen zullen wij ook dit jaar weer de mooiste voor jullie selecteren en aanbieden in onze webshop. Bezoek regelmatig onze site (www.oostenrijksewijn.eu) en Facebook-pagina voor nieuwtjes, aanbiedingen en nieuwe wijnen.